Kalundborgs Torve

Det der i dag fremstår som Kalundborgs gamle torv, hedder kort og godt Torvet, men er ikke det ældst kendte torv i Kalundborg.
Torvet i dag er mest af alt en parkeringsplads og samtidigt flankeret af nogle kommunale bygninger, der arkitektonisk skiller sig meget ud. Sådan har det naturligvis ikke altid været.
Der lå formentlig et mindre torv mellem Kalundborg slot og Højbyen. Indtil byens første vandværk indvies i 1894, lå her, foran Gyth´s gård, én af byens brønde, hvilket kunne indikerer at der også var et torv længere tilbage i tiden.

Voldgraven rundt om Kalundborg Slot, var omkring 22 m bred og gik et stykke ind på det nuværende torv. Optil denne voldgrav lå nogle store gårde og middelalderhuse, som i dag er revet ned, de sidste bygninger blev revet ned af kommunen i 1843.

kort 1935

På den trekantede plads for Vor Frue, ned mod torvet, lå middelalderens handelstorv.
Her var ligeledes en Bybrønd.
I 1953 blev der etableret en haveanlæg med berberis- og ligusterplanter, Anlægget hedder i folkemunde “Hundekirkegården” og har ingen arkitektonisk sammenhæng med omgivelserne, bortset fra at det er trekantet. Anlægget er fredet, så chancen for at genetablerer et torv med brønd, er meget lille.

Kalundborgs tredie “gamle” torv blev anlagt på “Øen” for enden af Kordilgade ca. år 1800. Det fungerede som handelstorv indtil ca. 1896.