Kontakt

 

Johnny B. Hansen, Tlf.: 30794861

Se din fortid i øjnene …….

Denne internet portal er skabt for at give borgere og turister en samlet beskrivelse af middelalderens- og renæssancens Kalundborg. Samtidig indeholder portalen lidt nyttig information til turister om Aktiviteter i Kalundborg og omegn (KulturNaut), samt link til Mad og Drikke og Overnatning.

Jeg flyttede med mine forældre til Kalundborg i 1967 og selvom jeg er vokset op på Røsnæs og der ved ikke har kendt så mange indfødte byboere, har jeg tilegnet mig en del viden om Kalundborg og særlig byens fortid.

Kalundborg bestod i middelalderen, som beskrevet andre steder, af Neder-byen (Kordel) og Højbyen. Højbyen blev forladt af ”det bedre borgerskab” i midten af 1600 tallet til fordel for Nederbyen, hvor der var mere plads og lettere adgang til landtransport og ikke mindst skibsfart. Det betød at Højbyen blev overtaget af folk med færre midler til bl.a. at bygge om eller bygge nyt. Nederbyen var nu den rige del af Kalundborg og det har betydet at Kordilgade og Skibrogade har haft en naturlig udvikling, mens Højbyen har stået mere eller mindre stille. 

Kalundborg Højby er i dag en af Danmarks best bevarede middelalder- og renæssance byer. Sammen med det centrale Ribe er Kalundborg Højby velbevaret i struktur og udseende fra midten af 1600 tallet til i dag og med flere bygninger fra middelalderen d.v.s. før reformationen i 1536.

Kalundborg.blog hylder Højbyen som en overset perle og forsøger med denne portal, at give den gamle by opmærksomhed, både hos byens borgere og turister fra ind- og udland.

Når du går rundt i Højbyen, ser du en række fine gamle huse og kirkelige bygninger, men hvad er egentlig historien omkring disse bygninger. Hvad har de været brugt til igennem tiden og hvad bruges de til nu.

Kalundborg.blog er ikke et historisk opslagsværk og ikke en kortfattet turistbrochure, men forsøger at give en uddybende beskrivelse på en sådan måde, at man kan vælge at læse de første linjer for en kort beskrivelse eller hele beskrivelsen for en mere uddybende.

Artiklerne omhandler historiske emner fra Kalundborg, alle med det til fælles, at tidsperioden er Vikingtid, Middelalder eller Renæssance.

Kommentarer og forslag er velkomne.

God fornøjelse

Johnny Hansen
Kalundborg.blog