Bydelen Kordel

Kordilgade – Strandgade

 

Foto: Kalundborg Lokalarkiv

 

Der er udbredt enighed om at Kordilgade har sit navn fra en bydel, der lå udenfor Kalundborgs bymure, inderst i Kalundborg fjord.

Bydelen var oprindelig en landsby der lå her før Esbern Snare byggede borgen Kalundborg vest for Højbyen. Arkæologerne har ikke fundet rester fra oldtiden netop her, vel nok p.g.a. det intensive byggeri der har været i løbet af de forgangne 1000 år, men hele vejen rundt om kalundborg by, er der fund fra stenalder, bronzealder, jernalder og vikingetid.

Det vides ikke hvad landsbyen hed før ca. år 1170 hvor Esbern påbegynder sit borgbyggeri, men igennem mange år har der været gættet på at landsbyen hed Kordel, det er dog ikke sandsynligt.

Ordet Kordel kommer af det latinske Cordale og Vikingelandsbyen eller den tidlige middelalderlandsby har næppe haft et latinsk navn, men flere dokumenter fra midten af 1300 tallet og senere, nævner Kordel eller Cordale som en bydel til Kalundborg.

Ordet Kordel kommer, som tidligere beskrevet, fra latin og betyder “lille snor” og det er et godt gæt, at bydelen er opkaldt efter produktionen af tovværk til fiskerbåde, handsskibe og ikke mindst ledingsflåden (krigsskibe).

I kvarteret Kordel, var der muligvis 2 navngivne gader, Strandgade og Cordelæ gatæ (Kordilgade), begge gader er nævnt i et dokument fra 1466.

Artiklen herunder fra Københavns Universitet belyser hvornår navnet  optræder i skriftlige kilder og hvad der sandsynligvis har givet bydelen sit specielle navn.

 

Se artiklen fra Københavns Universitet HER

Skriv et svar