Kalundborg Højby på UNESCO Verdensarvs liste

Kilde: sn.dk

Det vil være så godt, hvis vi fik status som verdensarv af Unesco.

Ole Glahn, formand for kulturudvalget i Kalundborg Kommune bakker fuldt ud op om det initiativ, som Beboer- og Grundejerforening for den historiske gamle bydel Højbyen i Kalundborg er kommet med.

Den vil have bydelen med de middelalderlige huse og den 5-tårnede kirke optaget på Unesco liste over verdens kulturarv, og foreningen opfordrer derfor kulturudvalget og politikerne til at gå i gang med opgaven.

Udvalgsformanden er helt med på initiativet, og han har allerede bedt forvaltning om at gå i gang med opgaven.

Hvis det denne gang lykkes at få den gamle bydel i Kalundborg på listen, så kommer den i selskab med blandt andre Kronborg, Roskilde Domkirke og Jelling-­stenene, som i flere år har været med på listen. Seneste nye emne på listen er den sønderjyske by Christiansfeld.

Allerede i 2008 forsøgte Kalundborg at komme på listen, men dengang var det kun den fem-tårnede Vor Frue Kirke, som var på tale, og der blev givet afslag.

Op i superligaen

– Det rykker Kalundborg op i superligaen, hvis det lykkes at få kirken på listen! Sådan forlød det i 2008.

Tommy Dinesen, der er formand for Højbyens Beboer- og Grundejerforening, er helt enig. Han mener, der skal ydes en ekstra indsats for at få anerkendelsen. Også fordi han synes, byen og især Højbyen trænger til et løft for at blive mere kendt i både ind- og udland.

Han er ikke i tvivl om, at en placering på listen vil trække mange flere turister til Kalundborg-området, end det sker i dag, og det vil være en stor fordel for udviklingen i området.

– Vi vil gerne, at endnu flere får mulighed for at opleve vores flotte Højby med det miljø, som de gamle huse og kirke giver området, lyder invitationen fra Tommy Dinesen.

Både i 2008 og i dag er der positiv opbakning til initia­tivet fra menighedsrådet ved Vor Frue Kirke, hvor Tommy Dinesen samarbejder med formanden, Søren Juul. Også Kalundborg Museum er involveret i opfordringen til kulturudvalget og den øvrige kommunalbestyrelse om at arbejde videre med bestræbelserne, skriver Nordvestnyt fredag.

Skriv et svar